Pilegrimsleden gjennom Gudbrandsdalen Pilegrimsleden – St. Olavsvegene til Trondheim, er et nettverk av autentiske, historiske veier gjennom vakker natur, kulturlandskap og historiske steder.
Pilegrimsleden slynger seg gjennom bygder og byer, krysser fjell og fosser og snor seg langs de eldgamle stiene i møte med historie, kultur og lokale tradisjoner. Mennesker som bor langs leden kan fortelle historier knyttet til gamle hus, kirker og landskap, samtidig som de kan by på lokale mattradisjoner og spennende overnattingssteder.
Vandringsveien over Dovrefjell
Pilegrimsleden over Dovrefjell er kanskje den mest populære delen av den gamle vandringsveien fra Oslo til Trondheim og Nidarosdomen. Her går vi over fjellet, vi kommer innom de gamle fjellstuene som gjennom århundrene har tatt imot pilegrimer og andre reisende. Vi møter en storslått natur med store dyr som villrein og moskus, rovdyr som fjellrev og gaupe, et rikt fugleliv og de flotteste fjellplanter. Et fjell som er fullt av myter, historier og fortellinger av mange slag. Veien over Dovrefjel følger den gamle ferdselsveien over fjellet, Den gamle kongevegen.
I middelalderen og i dag
Pilegrimsvandringene over Dovrefjell startet kort tid etter at Olav den hellige ble helligkåret 3. august 1031. Sigrid Undset beskriver disse middelaldervandringene i sin bok om Kristin Lavransdatter. Ved reformasjonen tok det slutt. Ikke på fortellingene om Olav den hellige, men på pilegrimsvandringene. Men de siste decenniene har pilegrimen dukket opp igjen på de gamle veiene, ikke minst på Dovrefjell. Mennesker bryter opp og begir seg ut på vandring, en vandring mot et hellig mål. Det kan være en ytre vandring i møte med natur, historie og kultur. Det kan også være en indre vandring i møte med seg selv og sitt eget liv.
Les mer om Gudbrandsdalsleden på pilegrimsleden.no/gudbrandsdalsleden