Tekst og foto: Maria Kampesæter Kleiven // Sted: Dovrefjell
Se lysere på mørket
- spesielt for fugler, dyr og insekter som er avhengig av å orientere seg etter lyset fra himmelen. Men også for oss som lever i en stadig mer opplyst hverdag.
Siden tidenes lyse morgen har mennesket kjempet mot mørket. Lyset har vært godt, og det har vist vei ut av mørket. Oppfinnelser har etterhvert sluppet lys inn i hjem, langs gatene og inn i mobilskjermene.
Mørket har vært ondt, kaldt og ødeleggende. Sannheten er at vi trenger mørket like mye som lyset. Og mange er avhengige av at vi skrur av lysbryterne mer enn vi gjør i dag.
Dårlig tilpasning
Urmennesket i oss er tilpasset et liv langs ekvator, med dager som har omtrent like mye dagslys som nattemørke. Og selv om det er tusenvis av år siden vi vandret både sørover og nordover, har vi ikke tilpasset oss en årlig rytme med varierende lys. Siden glødelampens første kilowattime har vi utviklet stadig flere lyskilder, men hvordan reagerer vi på dette?
Melkeveien
To tredjedeler av Norges innbyggere ser ikke melkeveien fra der de bor. Melkeveien, tenker du, er det en menneskerett å kunne se den fra verandaen da?
Kanskje ikke. Men lysforurensning er en utfordring. Spesielt for fugler, dyr og insekter som for eksempel er avhengig av å orientere seg etter lyset fra himmelen. Men også for oss som lever i en stadig mer opplyst hverdag – med sterke lamper i alle rom, og mobilskjermen som skriker etter oppmerksomhet.
LED-oppvåkning
Mennesker må hvile om natta. Når mørket tar over går kroppen over i hvilemodus, og produserer hormonet melatonin. Søvnproblemer fører til lavere melatonin-produksjon, som flere forskere har funnet er årsaken til flere alvorlige sykdommer. Og hva kan forstyrre søvnen? Sjekker du mobilen om natta, bråvåkner hjernen. LED-lyset fra skjermen har omtrent samme bølgelengde som det blå morgenlyset. På tide å stå opp!
Se opp for stjerner
Derfor – dropp lysterapien, og prøv heller mørketerapi. Du trenger bare varme klær og et mørkt område. Slå deg ned, og se opp. Stjernekikking i seg selv er verdt å sette av en natt eller flere. Og her trenger du ikke gå langt for å få en himmelsk opplevelse.
Nord-Gudbrandsdalen er et av de mørkeste områdene i Norge – og det ser vi lyst på!
Lyspoliti på Las Palmas
På Las Palmas på Grand Canaria har de en egen «himmellov» – og et eget lyspoliti som håndhever lovverket. Vitenskapen lå til grunn for initiativet til å verne om mørket, et av verdens ledende observatorier ligger på øya. To institusjoner på øya deltar i en global mobilisering for beskyttelse av stjernehimmelen, som de mener det er en menneskerett å få oppleve.
I Norge er det ingen som har satt seg som mål å være en «stjerneby» eller «stjerne- tettsted» ennå. Siden vi allerede har omfavnet mørket her, er det kanskje er det på tide å få flere til å se lysere på mørket?
Opplev stjernehimmelen i en av våre nasjonalparker
I Nasjonalparkene og områdene rundt kan du oppleve totalt mørke. Det kan være en fantastisk opplevelse, både hvis det er stjerneklart eller fullmåne. Mørkest får du det mellom oktober-februar.