Rafting i Sjoa

Sola skinner fra nesten skyfri himmel. Elva Sjoa kaster seg nedover Heidal med skummende hvite bølger. I tre flåter ved elvekanten venter spente fjes på dagen opplevelse, rafting.

En maur krabber rolig fram ved elvekanten, intetanende om hva folk omkring den skal ut på. Stemningen er høy. Alle gleder seg. Sikkerhetsutstyret er utdelt. Guidene går gjennom en del ting knyttet til sikkerhet og situasjoner, før flåtene kommer på elva. De spøker og ler, samtidig som de får formidlet det som er viktig. De gjør alt for at alle skal slappe av og få en god opplevelse.

rafting2

Iskaldt vann

Så er det ikke lenger barnåler under flåten, men vann. Grønt, frådende og i store mengder. Turen går først inn i ei rolig bakevje for å trene på kommandoer, padling og redning. Noen melder seg frivillig til å hoppe ut i vannet for å bli reddet. Andre håper på å få slippe. Det går fort over. Før tre minutter er gått, har guidene på merkverdig vis fått alle til å hoppe frivillig i vannet for å bli reddet. Det er kaldt. Iskaldt! Grønt brevann trenger gjennom våtdrakta og inn på huden. Oppe i flåten igjen blir det straks varmere. Alle har lært litt, og er enige om at det er like greit å ha vært i vannet først som sist.

rafting3

Naturopplevelse

Ferden nedover elva begynner. Guidene tester brått noen kommandoer. De sitter. Alle gjør som de får beskjed om. I begynnelsen er elva rolig. Været er flott, omgivelsene vakre og elva medgjørlig. Det forandrer seg et stykke lenger ned. Der skimtes hvite, skummende topper. Det ser helt utrolig ut at en liten flåte skal komme seg over dem, uten å velte og kaste alle i vannet. Men det går fint. Vannspruten står, mens flåten forserer bølge etter bølge nedover elva. Gjennom kaskader av hvitt, skummende vann skimtes en blanding av fjelltopper, elvecanyoner og frodig, blomstrende veiskråninger. Navn som ”Golfstrømmen” og ”Høystakkene” og ”Bye, bye baby” får brått en ny, og svært tydelig mening. Konsentrasjonen er på topp om årer, vann og bølger, samtidig som herlige naturopplevelser suges inn.

rafting4

Surfing

Elva og flåtene spiller på lag. Bølge etter bølge forseres nedover. Vannspruten står. Ei bølge skal surfes. Det krever hard padling motstrøms. Det prøves en gang. Flåten velter nesten og flere faller i vannet. ”Vaskemaskina” bærer navnet sitt med rette. Opp i flåten. Nytt forsøk. Samme resultat. Men poenget har gått inn. Den herlige følelsen av å kunne surfe på en bølge midt i elva er det vi higer etter. Enda et forsøk. Full innsats. Inn i bølgen forsvinner alt i et inferno av noe hvitt, vått og kaldt. Det føles om alt blir slukt av elva. Bølgen surfes. Alle holder seg i flåten. Det hyles av glede. Herlig! Livet leves akkurat der og da, i noe vått, vilt og vakkert…

Arrangører

Bli med på dagstur, korttur eller familierafting hos GoRafting.no, Heidal Rafting, Sjoa Rafting og Sjoa Raftingsenter.